Lussebullar
Hej igen! Jag tänkte att nu när det börjat bli mörkt och så och det är tredje advent, så kan man ju passa på att baka lussebullar! (om man redan har gjort det, det skadar aldrig med för många!)
Ingredienser (ca 30 st)
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g kuvert saffran
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
russin
Pensling
1 ägg
Gör så här
1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en stor bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka en timme.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder.
8. Forma dem som du vill ha dem och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck ner russin lite här och var och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 och pensla bullarna.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
14. Njut!
Kanske blir dem lika fina som mina? ha ha